Bemutatjuk Szalai Attilát, U19-es csapatunk edzőjét 2022 március 25Általános 594

Híres, neves játékos tért vissza edzőként tavaly nyáron a Vác VLSE kötelekébe. Az 56 esztendős Szalai Attila azóta U19-es csapatunkat irányítja – nem is eredménytelenül! –, de a váci szurkolók már jóval korábbról, az 1994-es bajnokcsapatból ismerhetik. A futballberkekben csak „Szancsóként” ismert egykori korábbi kiváló, kőkemény védővel játékos- és edzői pályafutásáról beszélgettünk, de fia, ifjabb Szalai Attila is szóba került.

– Ezer szállal kötődsz Váchoz, itt nevelkedtél, aztán visszatérésed után a bajnokcsapat tagja lettél, sőt a válogatottban is szerepet kaptál…
Így van, a Váci Izzóban nevelkedtem, s itt váltam felnőtt játékossá. Már 1983-ban, 16 és fél évesen bemutatkoztam az NB II-ben, és 1985-ig maradtam a csapatban, amely 3. helyezést ért el a másodosztályban. Ezt követően, a következő szezonban már az NB I-ben játszottam az MTK színeiben, majd 1990-ben visszatértem Vácra, ahol már szintén élvonalbeli csapat volt. Négy évet töltöttem el a klubnál, sikert sikerre halmoztunk, amely a ’94-es NB I-es bajnoki címben csúcsosodott ki. Ez egyébként már a második NB I-es bajnoki győzelmem volt, hiszen a ’86–87-es kiírásban az MTK-val is az élen végeztünk. Később szerepeltem még a Csepelben, a Videotonban, Dunaújvárosban, majd légióskodtam Izraelben, az Egyesült Államokban – itt már játékos-edzőként –, végül pedig Ausztriában. Voltam felnőtt és olimpiai válogatott, összesen nyolcszor húzhattam fel a címeres mezt – ebből az A-válogatottban 1987-ben kétszer szerepeltem, a lengyelek elleni 5–3-as győzelem során a Népstadionban, majd az NDK elleni 0–0-s döntetlen során Lipcsében.
Az edzői pályára való lépés játékos-karriered befejezése után egyértelmű irányvonalnak tűnt?
Tulajdonképpen igen, hiszen játékos koromban a szakma meghatározó embereivel dolgozhattam együtt, akik hatást gyakoroltak rám – többek között a Vác FC szakmai igazgatójával, Csank Jánossal, aztán Both Józseffel, Gellei Imrével, Csepelen Varga Istvánnal, a Vidinél Csongrádi Ferenccel, míg az MTK-ban Popovics Sándorral. A kilencvenes években elvégeztem a kétéves középfokú edzői tanfolyamot, 2005-ben pedig a szakedzőit a TF-en, onnan pedig már egyenes út vezetett a tréneri pályára. Mint említettem, külföldön játékos-edzőként kezdtem, majd itthon trenírozhattam a Vác VLSE, az MTK, a Vasas, a Felcsút, az Újpest és a Mezőkövesd korosztályos csapatait – jellemzően mindenütt az U17-es, vagy az U19-es korosztályt. Nem szabad elfelejteni, hogy Vácott focigimnáziumot is indítottunk és büszke vagyok rá, hogy későbbi NB I-es NB II-es futballisták kezdték ott a futballt, olyanok, mint Kovács Péter, Vén Gábor, Burzi Attila, de említhetném Schwarcz Zoltánt is.
Tavaly nyáron pedig visszatértél Vácra, egyesületünkhoz és az U19-es csapattal nagy sikert értetek el, hiszen az Alap csoport 2. helyén végezve továbbjutottatok, így jelenleg az ország 16 együttesei között szerepelhettek…
Így van. Az utóbbi években nem edzősködtem, viszont nem távolodtam el a futballtól, hiszen menedzserkedtem és több labdarúgónak tudtam segíteni. Steidl Sándor sportigazgató nyáron megkeresett, első szóra megegyeztünk és nagyon jól érzem magam a klubnál. A csapattal pedig nagyon sikeres őszön vagyunk túl, most tavasszal pedig már az ország legjobbjai ellen mérettethetjük meg magunkat.
Fiad, ifjabb Szalai Attila már hosszabb ideje stabil válogatott labdarúgó, jelenleg pedig a török Fenerbahce futballistája.
És először Gödön kezdett futballozni, majd a Vác VLSE-ben nevelkedett, ahonnan aztán a Vasasba ment. Ezután az osztrák Rapid Wien utánpótlásában pallérozódott, sőt, a felnőttcsapat tagja lett. Mezőkövesdet és a ciprusi Apollon Limasszolt követően pedig ma már a Fenerbahce-nál játszik. Mindig is éretten gondolkozott, most sem féltem őt a pályafutásával kapcsolatban!

(Fotó: pfla.hu)

Hozzászólások

Kapcsolódó bejegyzések



VÁC VÁROS LABDARÚGÓ SPORT EGYESÜLET

A futball barátai Vácott - sok, azóta is ismert és híres jelentős fővárosi klubot megelőzve - 1899-ben hozták létre saját egyesületüket. A Váci Sport Egyesület (VSE) 1899. júniusában alakult meg, de hivatalosan csak november 28-án került bejegyzésre.

Klubszínek: piros-kék
Stadion: Vác Városi Stadion

FACEBOOK